Skidorientering

Skidorientering var Johan Edins första steg

När Johan Edin blev antagen till Mora Skidgymnasium lade han intresset för skidorientering åt sidan; han ville fullhjärtat fokusera på längdskidåkningen. Att Johan Edin började med skidorientering kom ur ett intresse för både orientering och skidor, och den nyfunna sporten kombinerade dem båda. För det är precis vad skidorientering är, orientering på skidor.

Att många svenskar inte känner till skidorientering är underligt, eftersom den första tävlingen anordnades redan 1887 av SK Vidar. På den här tiden tävlade man dock inte i skidorientering, utan i budkavlelöpning som det kallades. Efter SK Vidar anordnade Skidfrämjandet budkavlelöpningar från och med år 1900.

Till en början var budkavlelöpningarna utdragna historier. Skidfrämjandets budkavletävling startade i Bollnäs, för att sedan passera Hudiksvall och Sundsvall för att slutligen avslutas i Härnösand. Tävlingen var således över tjugo mil lång, ännu längre om man inte kunde orientera. Härjedalens IF lyckades vinna budkavletävlingen på 28 timmar.

Det dröjde inte länge innan SM i budkavlelöpning anordnades. Det första svenska mästerskapet i budkavlelöpning på skidor anordnades 1910 och 1949 godkändes sporten av IOK. Dessvärre har budkavlelöpning varit en gren vid Olympiska Spelen. Däremot anordnas världsmästerskap i skidorientering sedan 1975.

Skidorientering har länge ingått i Svenska Skidförbundet men sedan 30 juni 2011 ingår skidorientering Svenska Orienteringsförbundet. Det innebär, indirekt, att fokus skall vara på orientering och inte på skidor. Och det går inte att invända mot det, eftersom det är förmågan att orientera sig som främst skiljer åkarna åt.

Sverige har varit framgångsrikt inom skidorientering. Vid ett juniorvärldsmästerskap tog Sverige samtliga guldmedaljer. När VM anordnades på hemmaplan 2010 tog svenska skidorienterare totalt sju medaljer. Om Johan Edin vill ändra karriär, och lämna längdskidåkningen därhän, måste han vara duktig; konkurrensen är hård inom svensk skidorientering.

Förhoppningsvis blir skidorientering inom en snar framtid en olympisk gren. Sporten har långa anor och är underhållande att följa för publiken.

skidorientering