Glöm inte förnya körkortet

Körkort är en viktig frihetssymbol för många av oss kvinnor. Det ger dem möjlighet att ta sig runt på egen hand, oavsett var de bor eller arbetar. Att förnya sitt körkort är därför en viktig uppgift som alla kvinnor bör ta på allvar.

Här är en guide till hur du förnyar ditt körkort:

 1. Kontrollera giltighetstiden på ditt körkort. Körkortet gäller i 10 år, så du behöver förnya det innan det går ut. Du kan kontrollera giltighetstiden på ditt körkort på baksidan.
 2. Ta reda på vilka dokument du behöver. För att förnya ditt körkort behöver du följande dokument:
  • En giltig legitimation, till exempel ett pass eller nationellt ID-kort.
  • Ett färskt foto, som uppfyller Transportstyrelsens krav.
  • Ett läkarintyg, om du är över 70 år.
 3. Fyll i en ansökningsblankett. Du kan fylla i ansökningsblanketten på Transportstyrelsens webbplats eller hos ett ombud.
 4. Betala avgiften. Avgiften för att förnya ett körkort är 230 kronor.
 5. Skicka in din ansökan. Du kan skicka in din ansökan per post, e-post eller personligen hos Transportstyrelsen.

Hur berikas kvinnlig frihet att fortsätta ha körkortet efter förnyelse

Jag anser att ha ett körkort är en viktig frihetssymbol för oss kvinnor. Det ger dem möjlighet att ta sig runt på egen hand, oavsett var de bor eller arbetar. Detta kan bidra till att öka vår självständighet och möjlighet att påverka vårt eget liv. Det är därför viktigt för min frihet som kvinnlig fortsätta ha körkortet efter förnyelse

Här är några exempel på hur ett körkort kan berika kvinnlig frihet:

 • Kvinnor kan ta sig till och från arbetet eller skolan utan att behöva be om hjälp från andra. Detta kan vara särskilt viktigt för kvinnor som bor på landsbygden eller i områden med dålig kollektivtrafik.
 • Kvinnor kan resa och utforska världen på egen hand. Detta kan vara ett sätt att utvidga sina vyer och skaffa sig nya erfarenheter.
 • Kvinnor kan ta sig till sjukvård eller andra viktiga samhällstjänster. Detta kan vara särskilt viktigt för kvinnor som lever i avlägsna områden.

Tips för att förnya ditt körkort.

 • Börja planera i god tid. Det kan ta några veckor att få ett nytt körkort, så det är bra att börja planera i god tid innan ditt nuvarande körkort går ut.
 • Ta ett färskt foto. Ditt foto måste uppfylla Transportstyrelsens krav. Du kan ta ett foto hos en fotograf eller själv med hjälp av en smartphone. Om du tar med en smartphone kan du ladda upp bilden och få foton med posten hos www.Korkortsfoto.com
 • Kontrollera att du har alla nödvändiga dokument. Det är viktigt att du har alla nödvändiga dokument innan du skickar in din ansökan om att förnya körkortet
 • Betala avgiften i tid. Avgiften för att förnya ett körkort måste betalas innan din ansökan behandlas.

Genom att förnya ditt körkort kan du bidra till att öka din egen kvinnliga frihet. Det är ett viktigt steg mot ett mer självständigt och jämställt liv.