Pastellfärger

Drömmer du om att inreda ditt hem med någon läcker pastellfärg? När du målar med pasteller skapar du en känsla av välbefinnande och harmoni, även om färgerna är ljusa. En färgpalett fylld med pasteller sätter ramarna för kontemplation och ny energi. På den här sidan har vi samlat all vår pastellfärgade väggfärg, så titta runt och låt dig inspireras!

Vad är pastellfärger?

En pastellfärg är en mjuk, harmonisk och lugn nyans, som dock fortfarande kategoriseras som en färg. Tekniskt sett är pastellfärger ursprungligen nyanser som inte är mättade – dvs. de innehåller en liten mängd pigment i färgen; i sin tur är de ljusa. Idag använder vi termen för kulörer som är mjuka, ljusa och lugna. Nyanser som beige, greige och disiga och lite dammiga toner definieras inte som pastellfärger, eftersom dessa har ett mycket lågt innehåll av färgade pigment i dem.

Måla i pastellfärger

Pastellfärger är just nu en av de hetaste trenderna när det kommer till kulörer och heminredning. De lugna och harmoniska kulörerna passar perfekt in i den minimalistiska skandinaviska stilen, som nu kräver lite mer färg på väggarna än vad det hittills varit. Pastellfärger uppfattas ofta som feminina eftersom de förmedlar en sötma och lugn, men med rätt kontrastfärg kan du enkelt maskulinisera din inredning. 

Pastellgrön färg

Pastellfärger och dammiga jordnära nyanser ger ljus och balans i hemmet, vilket skapar lugn och utrymme för kontemplation. Den ljusgröna färgen påminner oss om våren, när naturen kommer tillbaka till livet. Kombinera gröna och rosa pasteller för en jordnära och söt look utan att det blir för feminint. Det mjuka universum med pasteller och rundade kanter skapar ett mjukt och minimalistiskt uttryck präglat av mindfulness, hållbarhet, renhet och kvinnlighet. Särskilt de gröna och vinröda nyanserna kännetecknar denna trend.

Pastellgul färg

Pastellgul färg påminner om den ljusa vårsolen och kan göra underverk för ditt humör, kreativitet och lekfulla sida. När du väljer pastellgul färg, ta hänsyn till om du vill måla med en kall gul nyans med blå undertoner, som Frozen Lily. Satsar man på en med varma, röda undertoner blir den snabbt nästan pastellorange, precis som vår pastellgula färg Gin Hass.

Pastellblå färg

Måla i en vacker pastellblå färg; det skapar en lugn och harmonisk atmosfär. Historiskt sett har blått varit en av våra favoritfärger att dekorera väggar med och du kan använda pastellvarianten i nästan vilket rum som helst. Färgen Blue Ballerina har en klar och kall underton, vilket är extremt vackert med omättade beige och bruna färger. Om du byter till en varmare blå eller turkos pastellfärg som till exempel Malaysian Mist kan du skapa en vacker kontrast genom att kombinera den med coola rosa toner.

Lila pastellfärg

När vi pratar om lila tänker vi ofta på en kunglig och mörk variant, men om du väljer en lila pastellnyans lägger du bort den dramatiska sidan av färgen och bjuder in den mjuka och känsliga sidan i stället. Den lila kulören består av blått och rött och därför kan du enkelt styra vilket uttryck du vill skapa när du väljer vilken underton som ska vara dominerande. Till exempel har en lila pastellfärg som New Love en cool, blå underton, medan färgen Poppy Purple har en kall, rosa underton som omedelbart gör färgen mer mjuk och feminin.